توت فرنگی یا لطیف ترین میوه ها:
توت فرنگی با نام علمی Fragaria SP متعلق به تیره گلسرخیان یا (Rosaceae)است و به نظر می رسد والین اصلی آن F.virginiana از شمال شرقی آمریکا با میوه های معطر و کوچک و F.chiloensis از سواحل غربی آمریکای شمالی و جنوبی با میوه های درشت باشد. گفته می شود که یک دریانورد فرانسوی 5 گیاه F.chiloensis را از شیلی به فرانسه انتقال داد و آنها را در میان گونه های F.virginiana کشت نمود. بذر های به دست آمده در اثط دگر گرده افشانی بین این گیاهان، منجر به تولید توت فرنگی Fraisier ananos یا توت فرنگی آناناس شد و بعد ها به F.ananassa مشهور گشت که امروزه اکثر واریته های درشت میوه از آن حاصل شده اند و دارای 56 کروموزوم می باشند.
گونه های توت فرنگی:
گونه های زیادی از توت فرنگی در نواحی معتدل یافت می شود که تنها تعداد اندکی از آنها به عنوان اجداد توت فرنگی های امروزی به شمار می آیند.همان طور که اشاره شد توت فرنگی متعلق به تیره گلسرخیان و جنس Fragaria می باشد که گونه بومی بسیار مشهور آن F.vesca است که دارای 14 کروموزم و دیپلوییدی می باشد. آمیزش بین گونه هایی با سطح پلوییدی مشابه می تواند به طور موفقیت آمیزی صورت پذیرد.
گونه های F.x ananassa L. , F.vescal در سراسر جهان و گونه های F.orientalis و F.moschata Duch در اروپا_ سیبری و گونه های F.virginiana Duch و F.chiloensis(L)Duch درآمریکا وجود دارند. ارقام توت فرنگی از لحاظ طول دوره میوه دهی به انواع بهاره (june bearing ) و چهار فصل یا همیشه بارده (ever bearing ) تقسیم می شوند.در سال میوه می دهند و روزهای بلند و درجه حرارت بالا منجر به تولید برگ و ساقه های رونده می شود در حالی که روزهای کوتاه و درجه حرارت پایین سبب گلزایی در آنها می شود. ارقام همیشه بارده نیز در طول سال بیش از یکبار اقدام به تولید گل و میوه می کنند. در این ارقام گلزایی هم در روزهای بلند و هم در روزهای کوتاه صورت می پذیرد. امروزه در کشت های تجارتی معمولاً از ارقام همیشه بارده استفاده نمی شود. ارقام چهار فصله مانند: استرا، هومی جنتو می باشد
مشخصات:
عموما گیاهانی علفی باساقه های رونده یا استولون هستند. برگها مشتمل بر سه برگچه خشن و کرک دار به رنگ سبز تیره بوده که در برخی از ارقام شفاف می باشند. ساختمان گل شامل 5 گلبرگ سفید که در قسمت تحتانی خود به یک زائده کوچک متصل است، کاسه گل شامل 5 کاسبرگ سبز رنگ بوده که در قسمت تحتانی تقریبا به یکدیگر جوش خورده می باشند. تعداد کاسبرگها در برخی از ارقام زراعتی ممکن است بیش از 5 عدد باشد. پرچمها به تعداد 20 عدد یا کمی بیشتر یا کمتر است. مادگی به تعداد زیاد و بصورت مارپیچی بر روی نهنج قرار گرفته است و در مجموع و همراه با نهنج فرم نسبتا کشیده ای را تشکیل می دهد. مادگی از فندقه های جدا از یکدیگر که هر کدام دارای تخمدان با شکل راست و کوتاه می باشد تشکیل شده است. در هر تخمدان یک تخمک وجود دارد و در واقع بذر به تعداد فندقه ها تولید می شود. گل در واقع دو جنسه و پس از تلقیح گلبرگ ها ریزش کرده و نهنج بتدریج رشد و گوشتی شکل می گیرد و میوه به مرور زمان آبدار شده و از حالت اسیدی به قندی تبدیل می شود. اگر لقاح ناقص باشد تعداد فندقه ها محدود و چه بسا تقارن میوه حفظ نمی شود.
طوقه شامل یک قسمت درونی است که به وسیله حلقه آوندی احاطه شده است. این بخش از مغز و یک لایه نازک کامبیومی که آن را احاطه کرده است تشکیل شده است.در طول طوقه در بالای هر برگ یک جوانه محوری وجود دارد که بسته به شرایط محیطی می تواند ساقه های رونده و طوقه های دیگر را تولید نموده و یا به حالت رکود باقی بماند.
برگ ها به صورت مارپیچی در روی ساقه قرار می گیرند. به طوری که ششمین برگ در امتداد برگ اول قرار می گیرد .برگ ها معمولاً شانه ای و سه برچه ای هستند و دارای اپیدرم، نرده چوبی و لایه های مزوفیل، مشابه به سایر دولپه ای ها می باشند. ریشه ها از قسمت بیرونی و تحتانی طوقه پدیدار می شوند. ریخت شناسی ریشه مانند دولپه ای ها است. ریشه های نا به جای طوقه از پریسیکل منشا یافته و رشد می کنند و به کور مستقیم از کورتکس بیرون می آیند.
ادامه مطلب...